Een warmtepomp wordt gebruikt als alternatief voor traditionele manieren van verwarming zoals stoken of een CV ketel. Omdat de werking van een warmtepomp heel anders is dan de werking van een CV ketel. Hier onder bespreken we wat voor- en nadelen van een warmtepomp ten opzichte van andere vormen van verwarming.
VoordelenHet voornaamste voordeel van de warmtepomp ten opzichte van traditionele manieren van verwarming is de lage gebruikskosten wanneer de installatie eenmaal op zijn plek staat. Dit omdat er geen olie of gaskosten gebruikt worden. Het enige deel dat arbeid verricht bij een warmtepomp is namelijk de compressor en die werkt over het algemeen op energie. Daarbij komt dus ook kijken dat een warmtepomp een stuk lagere CO2 uitstoot heeft dan een CV ketel bijvoorbeeld. Hierbij er van uitgaande dat de elektriciteit voor de compressor niet uit kolen wordt opgewekt, dan streeft de warmtepomp namelijk een van zijn doelen voorbij.
Een ander voordeel is dat er, aangezien er geen gas verbrandt wordt, er ook geen schoorsteen nodig is voor de warmtepomp. Deze hoeft dus ook niet op het huis gebouwd te worden, maar ook voor tijdelijke installaties heeft dit voordeel. Omdat de compressor werkt op elektriciteit is er ook geen opslag van gas of stookolie nodig.
NadelenHet grootste nadeel van de warmtepomp is dat het, zeker voor individuen, een enorme investering kan zijn om een warmtepomp te laten plaatsen. Ook vereist een warmtepomp een groot oppervlak van radiatoren of vloerverwarming. Een stuk groter oppervlak dan een CV ketel of HR ketel. Een ander nadeel is de noodzaak voor vergunningen. Zonder vergunning mag je namelijk geen warmtepomp bouwen. Op zich kan je dit nadeel ook wegdenken omdat ook het installeren van CV ketels vergunningen vereist.
Al met al is de warmtepomp een mooie uitvinding die naar alle verwachtingen de komende tijd alleen nog maar meer gebruikt zal worden.
|