Rietdekken is een eeuwenoude ambacht, en eentje die nog steeds veel specialisme en expertise vereist. De levensduur van een rieten dak hangt namelijk grotendeels af van hoe hij is aangelegd. Een goede en ervaren rietdekker kiezen voor het leggen van uw rieten dak is daarom erg belangrijk. Als u tijdens het ontwerp van uw nieuwe huis de knoop moet doorhakken over het materiaal van het dak, kan een rieten dak de juiste optie zijn.
Uitstraling van een rieten dak De landelijke uitstraling van een rieten dak kennen we allemaal wel van de oer-Hollandse stolpboerderij. Echter hoeft het veelzijdige materiaal daartoe niet beperkt te worden. Riet is namelijk een warm en natuurlijk materiaal, en kan een interessante en luxe flair geven aan een modern huis.
Hoe goed isoleert een rieten dak Riet is een natuurlijke isolator. Dat komt mede door de luchtcompartimenten tussen de individuele rietstengels. Rieten daken hebben een Rc-waarde rond de 4,5. Voor nieuwbouwhuizen geldt een waarde tussen de 4 en de 6. Een rieten dak isoleert op zichzelf dus al erg goed. In de winters blijft de warmte binnen, en de temperatuur binnenshuis blijft aangenaam koel in de hete zomers. Het is mogelijk om aanvullend te isoleren. Dit wordt gedaan vanuit de binnenzijde.
Een van de bepalende factoren voor de levensduur van een rieten dak, is het onderhoud. Van belang is dat regelmatig algen en mos van het dak verwijderd worden. Mos en algen vormen een dikke laag op het dak. Na regenval blijft vocht lang hangen in deze laag, waardoor het riet ook lang vochtig blijft. Hierdoor ontstaat rot. Door riet te ‘kammen’ met een scherpe tool, zoals een broodmes of heggenschaar, wordt deze laag verwijderd. Heel ingrijpend is het onderhoud dus niet, maar moet wel vaak genoeg gedaan worden. |
http://www.rietwerk.nl |