Vergaderen in het groene hart
Image default
Home / Gardening

De levensduur van een rieten dak verlengen, doe je zo!

Ieder product zal op termijn kwalitatief verslechteren; de machines in een fabriek, de schoenen van je vader en zelfs het dak van de woning. Een vervelende situatie die je graag, zolang als mogelijk, wilt uitstellen. Deze waardedaling zal in praktijk niets kosten, maar het product zal uiteindelijk wel aan vervanging toe zijn, wat in veel gevallen veel geld kost.

Iedere woning is voorzien van een dak. Een dak, afhankelijk van het materiaal en de vorm, gaat circa 40 tot 80 jaar mee. Echter zal het dak na deze periode aan vervanging toe zijn. Om de schrikbarende kosten tijdelijk uit te stellen, zijn er diverse mogelijkheden om de levensduur te verlengen.

Rieten dak

In Nederland zijn de meeste woningen voorzien van een pannendak. Dit materiaal is, gezien de levensduur, erg gunstig; het materiaal gaat lang mee en zal daardoor goedkoop zijn. Echter stappen steeds meer huishoudens over naar een rieten dak. Het dak geeft de woning een landelijke, stijlvolle uitstraling, waarbij de waarde van de woning toeneemt. Naar mijn mening een win-winsituatie. Echter zal het materiaal, bij slecht onderhoud, maar een korte levensduur hebben, waarbij de vervanging ook redelijk duur is. Reden genoeg om onderstaande tips toe te passen om de levensduur te verlengen.

De hellingshoek van het dak

Als huishouden zul je er niet zo snel aan denken, maar de hellingshoek van het dak heeft grote invloed op de levensduur van het dakmateriaal. Hierbij geldt: hoe steiler het dak, hoe langer de levensduur van het riet. Een hellingshoek van 25 graden zal circa 2 tot 10 jaar meegaan, al is de levensduur van het materiaal bij een hellingshoek van 50 graden minimaal 30 jaar.

De kundigheid van de dakdekker

Daarbij is het ook van belang dat het riet door ervaren rietdekkers wordt gelegd. Indien het riet op een degelijke en professionele wijze wordt aangebracht, zal beschadiging aan het riet voorkomen worden en zal het riet langer meegaan.

Het onderhoud aan uw rieten dak is zeer bepalend voor de levensduur van uw rieten dak

Zoals aangegeven in de introductie zal slecht onderhoud leiden tot een beperkte levensduur. Het onderhoud kunt u gemakkelijk overlaten aan een rietdekkersbedrijf. De medewerkers zullen het riet nalopen op eventuele beschadigingen en deze schade direct aanpakken.

http://rietwerk.nl