Vergaderen in het groene hart
Image default
Home / Gardening

Vissen op helder water

Het vissen op karper op zeer helder water is een hele andere uitdaging dan in troebele meer- en polderwateren. Het visuele aspect kan aan de ene kant heel goed voor je werken, doordat je de karper snel kunt lokaliseren. Aan de andere kant is de vis vaak veel meer schuw, omdat ook zij weten dat de bescherming van troebel water niet aanwezig is. Daarnaast ziet de vis alles wat er in het water en op de bodem ligt. Door dit goede zicht is de kans dat een karper schrikt van ons tuig direct ook een stuk groter. De karper heeft hierbij een goed geheugen, waardoor een nieuwe tak of onze leader soms al snel wordt opgepikt. Om vervolgens zonder schroom hier te gaan eten is dan weer een heel stap verder. Dus hoe beter we ons tuig kunnen camoufleren met de boden, hoe groter de kans is dat de karper zonder schroom zal eten van het aangeboden voer. Maar hoe los je dit op?

 

Gelukkig is er in de hengelsport winkel al veel end-tackle verkrijgbaar in zand, modder (silt – grijs of bruin) en beplanting (weed) kleuren. Door het testen van deze kleur op de bodem waar jij op gaat vissen kan je er snel achter komen of deze kleur ook daadwerkelijk camoufleert. Naast dat natuurlijk dat je een hoofdlijn van fluorocarbon op je vismolen hebt gespoeld.

In de kant kan je vaak snel zien of de kleur van je end-tackle al dan niet gaan werken. Je zult dan ook verbaast zijn dat jouw onderlijn bijvoorbeeld of juist jouw vislijn veel beter zichtbaar is dan dat je in eerste instantie dacht. Dit zelfde geldt ook voor sleeves en lood. Eigenlijk is het een proces van trail & error om tot een goede combi te komen. Ook bij een volgende keer is het nog steeds goed om te blijven controleren of je nog steeds de juiste match hebt gemaakt. Gedurende de dag is de lichtinval anders waardoor bepaalde kleuren opeens meer oplichten dan anderen. Dus goed om veel verschillende kleuren in je tacklebox te hebben om in te spelen op de situatie.

http://www.sportvisgigant.nl