Vergaderen in het groene hart
Image default
Home / Gardening

De werking en onderdelen van de zonnepanelen

Nederland wilt binnen enkele jaren de overstap naar natuurlijke energiebronnen hebben gemaakt. Om bij te dragen aan het milieu en de gezondheid van de mens, zijn zonnepanelen de ideale aanschaf. De panelen schikken als de oplossing voor de duurzaamheidsvraagstukken.

Het is ondertussen bekend dat zonnepanelen kopen een opkomende trend is. Zo blijken zonnepanelen niet alleen bij te dragen aan het milieu, maar lijken ze de eigenaren ook nog een flinke besparing te bieden op de maandelijkse energierekening. Bij aanschaf is het prettig te weten hoe de zonnepanelen in werking gaan.

Onderdelen

De zonnepanelen bestaan uit zonnecellen, die het daglicht opvangen en dit direct omzetten in gelijkstroom. Echter is de geproduceerde gelijkstroom niet bruikbaar in een woning, waardoor het systeem ook over omvormer zonnepanelen beschikt. Dit onderdeel is in staat de gelijkstroom om te zetten in wisselstroom, waardoor de elektriciteit gebruikt kan worden.

Geven en nemen

Het is mogelijk dat de eigenaar zonne-energie tekort komt. In zo’n situatie is het mogelijk het tekort aan te vullen met reguliere energie, dat verkrijgbaar is bij de betreffende leverancier. Bij een overschot van energie is dit terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Door deze structuur zal opgewekte energie nooit verloren gaan.

Aan het einde van het kalenderjaar zal de geleverde stroom worden verrekend met de opgenomen reguliere stroom. Deze verrekening wordt salderen genoemd. Wanneer er meer dan 5.000 kWh aan energie is geleverd of wanneer er meer is geleverd dan afgenomen, zal de eigenaar een terugleververgoeding ontvangen. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de energieleverancier.

Soorten

Gedurende de zoektocht naar de ideale zonnepanelen, zal het opvallen dat er verschillende soorten zonnepanelen beschikbaar zijn.

  • monokristallijn zonnepanelen
  • polykristallijn zonnepanelen
  • dunne film zonnepanelen

Zowel de monokristallijn als polykristallijn zonnepanelen zijn de meest aangeschafte panelen in Nederland, doordat er wordt beweerd dat deze soorten de beste werking hebben. De monokristallijn zonnepanelen zijn herkenbaar door de zwarte kleur. De polykristallijn zonnepanelen beschikken over een blauwe/paarse kleur. De dunne film zonnepanelen bevatten geen kristallen, waardoor deze panelen buigbaar zijn. Bovendien zijn deze soort panelen goedkoper te produceren, hebben de dunne film zonnepanelen momenteel nog een aanzienlijk lager rendement dan de bovenstaande  zonnepanelen. Wel wordt er verwacht dat deze technologie zich snel zal ontwikkelen.

http://wijsmanduurzaam.nl