Vergaderen in het groene hart
Image default
Home / Gardening

Houten of kunststof kozijn? Alles op een rij!

Een mooi kozijn kan net een toevoeging aan de waarde van een huis geven. Kozijnen zijn in verschillende materialen verkrijgbaar. Hout en kunststof zijn de meest bekende materialen voor de productie van een kozijn. De materialen onderscheiden zich van elkaar door de eigenschappen.

Zonder een beeld te hebben van de eigenschappen van de materialen, zal de keuze een risico zijn, zeker bij online kozijnen bestellen! Hieronder volgt een overzicht van de verschillende materialen en eigenschappen. Zo worden vragen beantwoord en zal de keuze gemakkelijker worden, ook online!

Houten kozijn

Gezien de levensduur gaat een hardhouten kozijn zo’n 40-75 jaar mee; het langst van allen. De levensduur van zachthouten kozijnen schommelt tussen de 25 en 50 jaar. Echter zal de levensduur is vlotte gang afnemen, wanneer het hout slecht wordt onderhouden. Om het hout in goede staat te behouden, is het essentieel het dak af en toe te laten controleren en wanneer nodig te herstellen. De kozijnen hebben periodiek een lakje verf nodig en zal oplopen in kosten indien niet zelf uitgevoerd wordt. Velen kiezen het hout door de natuurlijke toevoeging dat het kozijn het huis geeft. Doordat het een natuurlijk materiaal is, zal de koper rekening moeten houden met de vochtgevoelige eigenschap. De zachthouten kozijnen zijn goedkoop in aanschaf, in tegenstelling tot de hardhouten kozijnen; die lopen al snel in de hoge prijzen.

Kunststof kozijn

De levensduur van kozijnen van kuststof is circa 25-50 jaar. Integendeel tot het houten materiaal heeft het kunststof vrijwel geen onderhoud nodig. Als er toch een reparatie of herstel plaats moet vinden, zijn de mogelijkheden hierin beperkt. Bovendien is schade door inbraak vaak niet meer volledig te herstellen. Het hout is erg gevoelig, waardoor de kans op aantasting door schimmels en insecten mogelijk is; bij kunststof is deze kans klein, daarnaast is het materiaal corrosiebestendig. Verder heeft de kunststof de juiste eigenschappen voor een goede isolatie, waardoor verdere installaties beperkt blijven rondom de isolatie.

http://economy.nl