Vergaderen in het groene hart
Home / Gardening

Damwanden als beschoeiing

Beschoeiing is en constructie die een waterkant beschermt tegen de golfkrachten van het water. Deze kunnen worden gemaakt van hout, beton, staal of zelfs kunststof. Toch gaat de voorkeur nog steeds uit naar hardhout, dit omdat hardhout minder snel wegrot. Damwandprofielen worden gebruikt op plekken waar beschoeiing bijvoorbeeld niet voldoende is. Het plaatsen ervan is een lastig klusje en moet erg precies gebeuren.

Verschillende materialen

Bij Hardhout Discount vindt u damwandprofielen in één maat, om bijvoorbeeld de slootkant langs uw huis te verstevigen. Daarnaast wordt ook gerecycled kunststof gebruikt, in de vorm van platen die aan de houten palen kunnen worden vastgemaakt. Maar ook betonnen en stalen beschoeiingen worden steeds vaker gebruikt bij aanleg van damwanden. Het voordeel van beton is dat deze in grotere lengte geleverd kunnen worden, bijvoorbeeld met grote projecten.

Het plaatsen van een damwandprofiel

Een goede zandlaag (ook wel vaste grond) kan zo sterk zijn al beton. Het is dus de bedoeling dat de damwanden de vaste grond raken wanneer je deze plaatst, anders heeft het weinig zin. Plaats je de beschoeiing niet diep genoeg in de grond, dan kan deze gaan verzakken. Om een goede zandlaag te kunnen vinden moet bodemonderzoek worden gedaan, waarbij metingen worden verricht. Gelukkig is dit niet nodig bij particulier gebruik, maar bijvoorbeeld wel bij een kanaal.

Hou bij het plaatsen van een damwandprofiel rekening met de lengte van de damwand. Een veelvoorkomende fout is namelijk dat deze te kort zijn en alsnog wegzakken en de oever wegspoelen. Daarnaast is het materiaal en de dikte van het damwandprofiel ook erg belangrijk, zoals eerder genoemd is hardhout hiervoor de meest voorkomende en duurzame oplossing. Een hardhouten beschoeiing kan namelijk zo 25 jaar mee, dit komt omdat de kant die onder water staat niet rot. Wanneer je deze omdraait gaan deze 25 jaar weer opnieuw in, erg milieuvriendelijk dus!

Vergunning

Tot een hoogte van 1 meter heeft u geen vergunning nodig. Wanneer deze in het water wordt geplaatst reken je vanaf de bodem van de vijver of sloot. Daarnaast wordt u geacht rekening te houden met de buren en uw plannen te bespreken, dit om eventuele toekomstige problemen te voorkomen.

https://www.hardhoutdiscount.nl/