Vergaderen in het groene hart
Home / Gardening

Laminaat leggen op vloerverwarming

Heb jij een vloerverwarming en wil je graag een laminaatvloer leggen? Dan vraag jij je misschien af waar je op moet letten. Bepaalde soorten kunnen prima verwarmd worden, maar niet allemaal. Het populaire Thysfloor is uitermate geschikt om op een vloer met vloerverwarming te leggen.

Ook moet je goed letten op de laminaat ondervloer. Zowel de vloer zelf als de ondervloer moet niet te veel warmte tegenhouden, want dat is natuurlijk zonde en zorgt voor hogere kosten. Of deze warmte tegenhouden ligt vooral aan de dikte van het laminaat en de ondervloer en of de ondervloer geperforeerd is.

Rc waarde vloerverwarming

De warmte die tegengehouden wordt is de warmteweerstand. De ideale warmteweerstand ligt onder de Rc 0,10 voor zowel de vloer als de ondervloer. Heatfoil is bijvoorbeeld geschikt. Laminaat kan gelegd worden bij zowel traditionele vloerverwarming als elektrische, vloerkoeling en infrarood. Het maakt daarbij niet uit of de verwarming gebruikt wordt als hoofdverwarming of bijverwarming. Wel is het nog wat beter voor de vloer wanneer deze als bijverwarming wordt gebruikt. Ook moet er bij vloerkoeling condensvorming worden tegengegaan met een dampscherm.

Maximale temperatuur vloerverwarming laminaat

Voordat lamellen worden gelegd op een vloer met vloerverwarming is het belangrijk dat deze een paar dagen van tevoren is uitgeschakeld. Ook de eerste dag na het leggen moet deze uit blijven en daarna langzaam worden verhoogd. Als de vloer namelijk wordt beschadigd door een temperatuur hoger dan 28 graden, kan de garantie erop komen te vervallen. Dit geldt ook als er teveel temperatuurschommelingen zijn en de vloer als gevolg daarvan krimpt of uitzet. Maar afgezien daarvan, kun je gewoon genieten van een verwarmde laminaatvloer.