Vergaderen in het groene hart
Home / Gardening

Dakkapel plaatsen zonder vergunning

U vraagt zich waarschijnlijk af of het mogelijk is om zonder een vergunning een dakkapel te plaatsen. Dit is zeker mogelijk en het kan u honderden euro’s, maar u moet wel goed weten wanneer u precies geen vergunning nodig heeft. Er zijn namelijk meerdere manieren om een vergunning te omzeilen.

Aan welke maten moet u zich houden

Er zijn bepaalde maten waar u zich aan moet houden om zonder vergunning een dakkapel te plaatsen.

➢  De hoogte van het dak mag maximaal 1,75 meter hoog zijn;

➢  De onderkant van de dakkapel moet tussen een 0,5 meter en 1 meter boven de dakvoet zijn;

➢  De bovenkant moet op z’n minst een 0,5 meter onder daknok zijn;

➢  De zijkanten moeten minimaal een 0,5 meter van het dakvlak af zijn – bij rijtjes huizen een 0,5 meter van de scheidende muur.

Voor het plaatsen van een dakkapel zonder vergunning moet u onder andere aan deze vier afmetingen voldoen. Daarnaast zijn er nog 2 andere factoren die meespelen.

Soort dakkapel

De dakkapel die u wilt plaatsen moet een plat dak hebben om zonder vergunning geplaatst te worden. Eén dakkapel met een schuin dak en een verhoogde nok heeft altijd een vergunning nodig. Wat ook meespeelt is of uw dakkapel geïsoleerd is of niet.

Aan welke zijde?

De volgende regel aan verbonden aan de zijde waaraan u de dakkapel wilt plaatsen:

➢  Een dakkapel die aan de voor- of zijkant moet worden geplaatst heeft vaak een omgevingsvergunning nodig. Het is namelijk zo dat deze zijdes grenzen aan openbaar toegankelijk gebied. Wilt u een dakkapel plaatsen op de achterkant of een zijkant die niet grenst aan openbaar toegankelijk gebied, dan kan dit zonder omgevingsvergunning.

De regels kunnen per gemeente verschillen. Vraag daarom altijd na bij de gemeente of u uw dakkapel kan plaatsen zonder vergunning en ga pas hierna de dakkapel plaatsen. Zoekt u een specialist voor het plaatsen van een dakkapel? Dakster dakdekker Lelystad staat klaar om u te helpen!

http://dakster.nl/