Vergaderen in het groene hart
Home / Gardening

Een 3d printer

De 3d printer is een apparaat dat steeds meer aan populariteit wint. De eerste 3d printer is ontstaan in het jaar abs 2000. Het is ontstaan uit een aantal projecten van het MIT en is een uitbreiding van rapid prototyping waarmee heel snel een prototypemodel kon worden gemaakt. Deze eerste prototypen hadden metaal als productiestof.

Het MIT heeft na behaalde successen de licenties voor het 3d printen overgedragen aan een zestal bedrijven om dit commercieel uit te werken en de technologie te kunnen gebruiken. Een logische volgende stap in het 3d printen was om gebruik te gaan maken van andere stoffen, zoals keramiek.

Rond 2005 ontstond er een snel groeiende afzetmarkt voor de 3d printer voor hobbyisten in de VS. Een studie uit 2013 toont ook aan dat de 3d printer bij massaproductie een aanzienlijke kostenbesparing zou opleveren voor consumenten. Producten die anders gekocht moesten worden, zoals simpele ontwerpen zoals een beker of een trechter, zouden op die manier gewoon simpel thuis kunnen worden geprint. Tegenwoordig bieden ook opleidingen op scholen 3d printen aan in hun lessen, om de scholieren en studenten zo bekend te make met de technologie en de mogelijkheden van het 3d printen.

De 3d printer wordt vandaag de dag vooral toegepast in concepten waarmee men tijd wil besparen in het creëren van modellen. De 3d printer kan immers op de achtergrond draaien terwijl men ondertussen gewoon verder kan werken. Er zijn dan ook steeds meer bedrijven die zich volledig hebben toegelegd op het printen van 3d modellen ten behoeve van andere bedrijven.

Steeds meer grote namen gebruiken 3d printtechnologie, zoals SIEMENS AG. Verschillende organisaties zijn ook bezig met het inzetten van 3d technologie bij het bouwen van huizen en gebouwen. Zo werkt ESA aan een huisje op de maan. De 3d printer is ook al beschikbaar voor de consument. 

https://www.3dfilament.supplies/