Vergaderen in het groene hart
Home / Gardening

Dakisolatie helpt Nederland energiezuiniger te maken

In Nederland worden veel maatregelen genomen om meer gebruik te maken van duurzame energie en om energieverbruik terug te dringen, bijvoorbeeld met behulp van dakisolatie. De plannen voor verduurzaming nemen allerlei vormen aan, van het bouwen van windmolenparken tot het aanleggen van zonnepanelen op daken. De overheid heeft als doel gesteld dat in 2020 veertien procent van onze energie duurzaam moet zijn. Er is echter maar een langzame groei in dit aandeel van groene energie. In 2014 was dit aandeel 5,5 procent en in 2015 was dit gestegen naar 5,8 procent.

Met dit tempo lijkt het er niet op dat we de veertien procent zullen halen. Een steentje bijdragen aan een groenere aarde is natuurlijk erg mooi. Duurzame energie belast het milieu niet en zorgt ervoor dat er minder fossiele brandstoffen nodig zijn, zoals gas, olie en kolen. Daarnaast is duurzame energie goed voor de portemonnee. Wat kun jij doen, naast de inspanningen van de overheid en energieleveranciers, om milieuvriendelijker te leven?

Energieverbruik in huis
Ook in je huis kun je op vele manieren duurzamer omgaan met energie. Houd de ramen dicht als de verwarming aan is, maak gebruik van spaarlampen, doe lampen uit als je ze niet gebruikt en gebruik oplaadbare batterijen in plaats van wegwerpbatterijen. Als je woning nog niet goed geïsoleerd is, is het een goed idee om hier iets aan te laten doen. Het vergt even een investering, maar op de lange termijn zal je goedkoper uit zijn. Je energierekening gaat flink omlaag, je wooncomfort zal beter zijn en het creëert een lagere CO2-uitstoot.

Je kunt je woning isoleren door kieren en tochtgaten te dichten. Wat ook erg zal lonen is goede dakisolatie. Niet iedereen staat hierbij stil, maar een goed geïsoleerd dak scheelt veel in de stookkosten. Laat je dak isoleren om zowel het milieu als je portemonnee goed te doen. Daarnaast laten steeds meer mensen zonnepanelen op hun dak plaatsen. Zo ben je niet meer afhankelijk van schommelende energieprijzen en gaat je energierekening sterk omlaag. Er zijn vele vakkundige bedrijven die dakisolatie of zonnepanelen kunnen realiseren. In Brabant kun je hiervoor bijvoorbeeld bij dakdekkersbedrijf Dakbedekking Brabant terecht.

Groener transport
Energieverbruik komt overal voor in het dagelijks leven, bijvoorbeeld bij elektriciteitsgebruik, verwarming van het huis of transport. Zo’n 25 procent van het totale energieverbruik gaat op aan transport. Als je een korte afstand moet afleggen, pak dan de fiets in plaats van de auto. Tegenwoordig is de elektrische fiets erg populair, waarmee je zonder veel moeite een behoorlijk aantal kilometers kunt afleggen. Maar de mogelijkheden om auto te rijden op groen gas worden ook steeds groter. Of overweeg om met het openbaar vervoer te reizen, wat na lopen en fietsen de schoonste optie is.

Halen we de 14 procent?
Dit zijn slechts enkele manieren om duurzaam te consumeren en een steentje bij te dragen aan het milieu. Energiebedrijven zullen bovendien actiever consumenten betrekken om te helpen met energiebesparing en zullen bewoners bijvoorbeeld meer betrekken bij plannen voor windparken. Het zal spannend worden of Nederland de veertien procent groene energie zal halen over vier jaar. Door dakisolatie of zonnepanelen te laten aanbrengen op je eigen woning heb jij in ieder geval je best gedaan dit doel te bevorderen.