Vergaderen in het groene hart
Home / Gardening

Weetjes over een rieten dak

Rieten daken. Ze hebben de landschappen met uitgestrekte velden en boerderijen al eeuwenlang gevormd en zelfs in de steden zie je hier en daar een traditioneel rieten dak triomfantelijk en statig staan tussen de grijze dakpannen. Deze dakbedekking heeft veel charme en is kenmerkend voor Nederland, waar je ze vaker tegenkomt dan elders. Ben jij ook een trotse eigenaar van een rieten dak, of denk je er over na om binnenkort jouw huis ook van een statige bedekking te voorzien, dan kan de volgende kennis wellicht nog eens van pas komen.

Zo heb je twee uitvoeringen van rieten daken, namelijk een open en een gesloten constructie. De open constructie is het meest traditioneel. Het dak is opgebouwd uit steunbalken en eventueel kozijnen voor ramen, waarna er riet op gelegd wordt door een rietdekker. Dit had als nadeel dat de risico’s op brand toenamen, wat leidde tot de introductie van de nieuwe uitvoering; de gesloten constructie. Bij de gesloten constructie zijn er eerst isolatieplaten, triplex of ander materiaal op de balken gemonteerd en daarna pas het riet, wat de risico’s op brand drastisch verminderd en bovendien zorgt dat het vuur zich niet zou kunnen verspreiden.

De grootste voordelen naast de uitstraling zijn de duurzaamheid, het feit dat het zeer goed isoleert en het feit dat het natuurlijk is. Bovendien heeft het geen noemenswaardige nadelen, wat het een goede kandidaat maakt als je op zoek bent naar een perfect dak! Het enige nadeel is dat rieten daken om de zoveel jaar onderhoud nodig hebben. Door vocht en schaduw kan er schimmel en mos ontstaan dat moet worden verwijdert. Algen en mossen houden vocht vast, waardoor het riet sneller gaat schimmelen. Door dit te verwijderen neemt de levensduur toe, wat wel zo fijn is, want een rieten dak wil je het liefst voor altijd!

http://www.rietwerk.nl/