Vergaderen in het groene hart
Home / Gardening

Houtaantasting door insecten

U herkent houtaantasting al snel. Er vormen zich gaatjes in het hout en op de grond kunt u fijngemalen hout aantreffen. De insecten vreten het hout letterlijk op  en maken zogenoemde boorgangen in uw hout. Wanneer de larven van de houtworm volwassen zijn veroorzaken zij uitvliegopeningen. Dit zijn kleine gaatjes in het hout. Houtaantasting kan je beter voorkomen dan genezen, daarom geven wij van Hardhout Discount u enkele tips om houtaantasting snel te herkennen en eventueel te bestrijden.

De houtworm

Wanneer een larve van de houtwormkever uit zijn eitje komt, begint deze direct aan het hout te knagen. Een larve kan tot wel drie jaar in het hout blijven leven. Doordat deze larve eitjes kan leggen waaruit houtworm kevers ontstaan, is deze cyclus als snel weer rond. Wanneer het hout is aangetast door houtworm is het voldoende om het hout goed af te borstelen. Wanneer het hout ernstiger beschadigd is, kan deze beter afgeborsteld worden met een staalborstel. Ook moet het hout dan behandeld worden met een met water verdund bestrijdingsmiddel. Dit doe je door het erop te sprayen waarna het bestrijdingsmiddel diep doordringt in het hout. Het hout moet dan wel vrij zijn van verf en waslagen zodat het bestrijdingsmiddel in het hout kan trekken.

De huisboktor

Bij een huisboktor gaat dit op dezelfde manier, maar deze larve kan tot wel 12 jaar overleven in het hout. Daarnaast is de huisboktor veel groter waardoor deze vanzelfsprekend meer schade aanricht in uw hout. De huisboktor is dan ook één van de schadelijkste houtvernielende insecten. De huisboktor staat erom bekend dat deze vooral het hout van huizen en schuren aantast, en dan in het bijzonder de daken, dikke steunbalken en dakbeschot. Wanneer deze schade te groot wordt kan het zelfs zo zijn dat de draagkracht van het hout aanzienlijk vermindert waardoor deze in zijn geheel vervangen zal moeten worden. De grotere larven van de huisboktor kan je soms zelfs horen knagen wanneer het zonnig weer is. Daarnaast zal je na verloop van tijd net zoals bij de houtworm, uitvliegopeningen gaan zien. Bij de huisboktor zijn dit ovale uitvliegopeningen.

https://www.hardhoutdiscount.nl/