Vergaderen in het groene hart
Home / Gardening

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Bent u van plan zonnepanelen te kopen? Dan bent u er vast al achter gekomen dat er verschillende soorten zonnepanelen zijn. De drie meest voorkomende soorten zonnepanelen zijn: monokristallijn, polykristallijn en dunne film. Deze drie soorten zullen we in dit artikel gaan bespreken.

Monokristallijn zonnepanelen

Monokristallijn zonnepanelen zijn de zonnepanelen met het hoogste rendement én het hoogste prijskaartje. Deze zonnepanelen hebben namelijk een efficiency percentage van 14 – 20 % en kosten gemiddeld € 260 per paneel. De reden dat dit type paneel het meest rendabel is, komt doordat dit paneel uit enkel hele kristallen bestaat. Dit komt ook terug in de naam: mono betekent heel. Doordat de kristallen heel zijn, zijn de zonnecellen beter in staat om licht om te zetten in energie. Qua uiterlijk vinden veel mensen dit paneel ook het mooiste; het paneel is namelijk egaal van de kleur. Vaak heeft de paneel een donkerblauwe tot zwarte kleur.

Polykristallijn zonnepanelen

Ook polykristallijn zonnepanelen zijn populair, maar niet zo populair als de monokristallijn zonnepanelen. Dit komt voornamelijk doordat het rendement een stukje lager is. Het efficiency percentage is hier maar 12 – 16 %, wat een flink stuk lager. Doordat de panelen minder opleveren, duurt het ook langer tot dat je je investering hebt terugverdient. Het voordeel van dit type zonnepaneel is dan wel weer de prijs. De polykristallijn zonnepanelen kosten gemiddeld € 220 per stuk. Dat scheelt toch weer € 40 per paneel!

De polykristallijn zonnepanelen hebben een lager rendement doordat, zoals je misschien al wel raadt, de kristallen niet heel zijn (poly). Om deze rede kan het paneel minder licht omzetten naar energie.

Dunne film zonnepanelen

Als laatste zijn er nog dunne film zonnepanelen. Dit type paneel zal je niet zomaar tegenkomen op een woning, dit komt voornamelijk door het lage rendement. Het efficiency percentage is slechts 6 – 10 %, dit percentage is minder dan de helft van de monokristallijn zonnepanelen. De prijs is dan natuurlijk ook een stuk lager, € 120 per paneel. Ondanks de lage prijs is het niet aantrekkelijk om dit paneel op het dak te plaatsen. Het paneel levert daar simpel weg gewoon te weinig voor op.

Ondanks het lage rendement van het dunne film zonnepaneel, wordt het toch  vaak gebruikt. Dit paneel is namelijk zeer geschikt voor grote oppervlaktes. Denk bijvoorbeeld aan de woestijn! Hier is genoeg ruimte, waardoor de panelen zichzelf wel terug kunnen verdienen. Daarnaast wordt dit paneel ook in hele klein schaal gebruikt. Zo zijn er telefoonopladers die werken op dunne film zonnepaneeltjes.

Keurmerken en certificaten

Er zijn dus drie hoofdsoorten zonnepanelen. Binnen iedere categorie zijn echter ook nog verschillen: de fabrikanten. De fabrikanten spelen een grote rol als het aankomt tot kwaliteit en garantie van het zonnepaneel. Om erachter te komen of een zonnepaneel van goede kwaliteit is, kan je kijken naar deze twee keurmerken en certificaten:

– CE-keurmerk: zonnepanelen zijn verplicht te voldoen aan dit keurmerk. Het CE-keurmerk geeft namelijk aan dat het zonnepaneel voldoet aan de Europese wetgeving.

– TÜV-certificaat: als zonnepanelen dit certificaat hebben, dan zit je zeker goed. Deze panelen zijn namelijk getest op opbrengst, veiligheid, rendement en levensduur.