Vergaderen in het groene hart
Home / Gardening

Alles wat je moet weten over vijverpompen

Het aanleggen van een vijver is niet iets wat je zomaar doet. Hoewel er in sommige gevallen gedacht wordt dat er enkel een gat gegraven hoeft te worden waar je vervolgens water in laat lopen, komt er in werkelijkheid veel meer bij kijken. Zo moeten er ook verschillende attributen aangeschaft worden. Tot deze attributen behoort doorgaans ook de zogenoemde vijverpomp, waar dit artikel over zal gaan. Bij de aanschaf van zo’n vijverpomp is de nodige kennis vereist. In veel gevallen ontbreekt deze echter, wat ook niet zo raar is, als je beseft dat een groot deel van de mensen überhaupt niet eens weet wat een vijverpomp doet. Vandaar dat wij je in dit artikel adviseren op dit gebied, zodat jij uiteindelijk een vijverpomp kunt kopen die precies aansluit op jouw wensen. Maar eerst is het dus belangrijk om te weten wat een vijverpomp nou eigenlijk is, en wat het precies doet. Daarom kijken we daar dan ook eerst nog even naar.

Wat is een vijverpomp precies?

Zoals de naam van het voorwerp al duidelijk aangeeft, is een vijverpomp een pomp die het water in een vijver rondpompt. Tot zover is het allemaal gemakkelijk te begrijpen. Het waarom is in veel gevallen echter minder bekend. Wat is het doel dat dankzij zo’n vijverpomp bereikt wordt? Dit kan verschillen. Je kan een vijverpomp namelijk voor verschillende doeleinden inzetten. De belangrijkste en meest voorkomende is echter dat je het water wilt zuiveren. Een vijverpomp kan hier voor zorgen door het water richting een filter te pompen, alweer de viezigheid achterblijft. Zodoende wordt troebelheid van het water tegen gegaan, wat natuurlijk beter is voor het zicht op eventuele vissen en ook voor die dieren zelf fijner is. In dit laatste geval kan het ook pure noodzaak zijn. In andere gevallen is een vijverpomp niet zozeer onmisbaar, als wel een welkome aanvulling. Zo gaat een fontein of iets dergelijks in een vijver altijd gepaard met een vijverpomp. Er moet dan immers water richting de fontein gepompt worden om het gewenste effect te creëren en zo’n pomp zorgt daar voor. Eveneens kan het zo zijn dat je een vijver wilt leegpompen, dus dat je al het water eruit wilt hebben. Bijvoorbeeld voor een grote schoonmaak of iets dergelijks. In dat geval is er ook een vijverpomp nodig, maar wel een erg specifieke. Namelijk de zogenoemde dompelpomp, die ook in andere gevallen gebruikt wordt om water weg te pompen.

Waar je op moet letten bij de aankoop van een vijverpomp

Zoals je al opgemerkt hebt, zijn er dus verschillende soorten vijverpompen. Dat is al het eerste en voornaamste waar je op moet letten bij de aankoop. Wil je je vijver leegpompen, dan heb je een dompelpomp nodig. Wil je daarentegen een fontein van water voorzien, dan is een ‘gewone’ vijverpomp aan te raden. Bij de aanleg van een filter, een beekje of een watervalletje heb je dan wéér andere vijverpomp nodig. Een zogenoemde filterpomp, die over het algemeen wat prijziger zijn. Tussen deze laatstgenoemde pompen op zich zit overigens ook weer verschil. Je hebt namelijk pompen die buiten de vijver staan, maar ook pompen die er juist in staan. Andere zaken waar je, naast het soort pomp, op moet letten, hebben vooral te maken met de maten. Zo is de inhoud van de vijver van belang, omdat dat de ‘verversingsfrequentie’ bepaalt. Voor goede vijverpompen verwijs ik je graag door naar Vijverbenodigdheden.nl.

https://www.vijverbenodigdheden.nl/vijver-aanleggen/vijverpompen