Vergaderen in het groene hart
Home / Gardening

Zonnepanelen

Zonnepanelen kopen, concrete tips voor de beste zonnepaneel keuze en aanschaf!

De aanschaf van zonnepanelen is bewuste keuze en een duurzame investering, je let op de prijs, kwaliteit en de besparing die het je kan opleveren.

Kopen is simpel geworden
Mooie zonnepanelen kopen is tegenwoordig makkelijk geworden. Na een vergelijk van de bedrijven weet je precies wat voor panelen (en hoeveel) er voor welk bedrag te koop zijn. Bekijk de zonnepanelen offerte.

Informatie
Op deze pagina vindt je meer informatie en diverse tips over het aanschaffen van zonnepanelen. Op deze site vind je ook informatie over de werking van zonnepanelen en het rendement van zonnepanelen. Het kopen van zonnepanelen is een lastige keuze. Zonnepanelen zijn relatief duur en voordat je de keuze maakt is het verstandig om eerst goed te oriënteren.

Oriëntatie

Voor kopen van zonnepanelen is het verstandig om eerst voldoende informatie in te winnen. Door je bezoek aan deze site ben je al een heel eind in de goede richting. Het is goed om te kijken naar de diverse soorten zonnepanelen, vooral het rendement en de prijs van zonnepanelen zijn van belang. je wilt zonnepanelen met een hoog rendement voor een redelijke prijs.

 

Plaats bepalen voor de zonnepanelen

Voordat je zonnepanelen gaat kopen is het verstandig om een goed na te denken over de plaats voor de zonnepanelen. Heeft een (plat/schuin) dak of een gevel gericht op het zuid-oosten, oosten of zuid-westen, dan is dit de ideale plek om zonnepanelen te laten plaatsen. Uiteraard moeten het zonlicht dat op de zonnepanelen valt zo min mogelijk worden gehinderd schaduwen van bomen of gebouwen. De hoek waaronder de zonnepanelen worden geplaatst is van groot belang, in Nederland worden zonnepanelen meestal onder een hoek van 35 graden geplaatst.

Vergunning zonnepanelen

Voor het plaatsten zonnepanelen is meestal geen vergunning nodig, maar je moet dan wel voldoen aan de volgende regels.

 1. De zonnepanelen of het zonnepanneel moet een geheel vormen met de installatie voor het opwekken van elektriciteit. Als dat niet het geval is, dan moet de installatie in het betreffende bouwwerk worden geplaatst;
 2. De zonnepanelen of het zonnepaneel moet bedoeld zijn voor de energie van het bouwwerk waarop of waaraan het is geplaatst. Het is ook toegestaan om een zonnepaneel op of aan een bouwwerk te plaatsen ten dienste van een ander op het perceel aanwezig bouwwerk.

  Vergunningsvrij
  Zo is een zonnepaneel op een garage (onder voorwaarden) ook bouwvergunningsvrij als het stroom opwekt voor de woning op hetzelfde perceel.

 3. De zonnepanelen of zonnepaneel moet op of aan een bouwwerk worden geplaatst.

Zonnepanelen op een schuin dak, dan geldt:

 1. De hellingshoek van de zonnepanelen moet hetzelfde zijn als die van het dakvlak waarop het staat;
 2. De zonnepanelen of het zonnepaneel mag niet uitsteken en dus aan alle kanten binnen het vlak van het dak moet blijven,
 3. De zonnepanelen of het zonnepaneel moet in of direct op het dakvlak moet worden geplaatst,

 

Zonnepanelen op een plat dak, dan geldt:

 1. De zonnepanelen of het zonnepaneel mag niet geplaatst worden bij een monument of in een door het Rijk aangewezen beschermd stads- of dorpsgezicht.
 2. De hellingshoek van de zonnepanelen mag niet meer zijn dan 35 graden.
 3. De zonnepanelen moeten ten minste net zo ver verwijderd blijven van de dakrand als die hoog is. Is het hoogste punt van het zonnepaneel bijvoorbeeld 50 centimeter, dan moet de afstand tot de dakrand(en) ook minimaal 50 centimeter zijn;

Subsidie voor zonnepanelen

Regelmatig zijn er subsidies te verkrijgen voor de plaatsing van zonnepanelen. Momenteel zijn de subsidies voor 2010 nog niet bekend.

Wat kosten zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn is diverse prijscategorieën te verkrijgen. Gemiddeld ligt de prijs rond de 700 euro per m2, exclusief installatiekosten. De installatiekosten zijn afhankelijk van de situatie. Heb je een goed bereikbare plaats, dan is het eenvoudiger om de zonnepanelen te plaatsen en er kunnen wat meerkosten zijn voor het bevestigingsmateriaal. Meestal liggen de installatiekosten rond de 200 euro per zonnepaneel. Om te besparen op de het plaatsen van zonnepanelen kunt je ook overwegen om deze zelf te plaatsen. Twijfel je eraan of het je gaat lukken om de zonnepanelen te plaatsen laat het dan aan een vakkundig bedrijf over.

Wellicht kom je in aanmerking voor subsidie voor het plaatsen van zonnepanelen.
De subsidies voor het kopen van zonnepanelen wijzigt ieder jaar en je moet er snel bij zijn, want als de subsidiepot leeg is, dan vis je achter het net. Het is verstandig om zonnepanelen te kopen bij een gerenommeerd bedrijf, je hebt dan een goed advies en garantie op de zonnepanelen en de plaatsing.

Zonnepanelen kopen met een groene lening?

Er zijn banken en kredietverstrekkers, waar je een zogenaamde groene lening kunt afsluiten. Deze leningen zijn bedoeld om het duurzaam investeren te stimuleren. Je kunt dan naast zonnepanelen ook denken aan windenergie, zonneboiler of koude-, warmte-opslagsystemen.

In Duitsland

Zonnepanelen kopen in Duitsland kan je geld besparen als je echt direct van de fabriek koopt. Het mooie is dat je tegenwoordig ook in ons land gewoon bedrijven hebt die direct van de fabriek leveren. Deze filialen zijn er speciaal op gericht om mensen die goedkope zonnepanelen willen uit Duitsland toch niet ver hoeven te rijden.

Chinese

Feitelijk gaat het nog verder want bijna geen enkel paneel wordt gefabriceerd in Europa en zeker niet in Duitsland. Sommige panelen komen uit de Oostblok langen maar meestal komen de zonnepanelen uit Azië en dan ook nog vooral uit China. Deze Chinese zonnepanelen fabrieken zijn enorm en daar maakt men aan de lopende band in grote getale de zonnepanelen voor Europa. Deze hebben een gelijke kwaliteit en soms nog hoger dan de Europese of Amerikaanse panelen aangezien ze zo gestandaardiseerd werken en veel machinaal geregeld hebben. Zoals altijd geldt wel dat je altijd om referenties en ervaringen moet vragen.

Is het verstandig om geld te lenen voor het kopen van zonnepanelen?

Het hangt af van een eigen financiële situatie, geld lenen kost geld, kun je het zelf opbrengen om zonnepanelen te kopen dan is lenen wellicht niet de juiste optie. Met zonnepanelen bespaart je op energiekosten, maar dit zal niet gelijk of meer dan de kredietkosten.

Hoe starten met de keuze?
De meeste mensen willen eerst weten wat er te koop is en wat de kosten zijn naast de opbrengst van hun systeem. Door het vergelijken van aanbiedingen van meerdere bedrijven krijg je niet alleen de beste deal maar leer je ook ‘wat er te koop’ is.

Aanbod
Bij het ene bedrijf krijg je een aanbod die wellicht wat lager in prijs is maar merk je dat hij niet volledig (helemaal compleet) is. Zo kunnen er best wat zaken missen in een offerte zoals de levering van kabels en toebehoren of iets in de installaties zoals de aansluiting in de meterkast.

Leg offertes naast elkaar
Door meerdere offertes naast elkaar te leggen kun je deze ‘gaten in de offertes’ ontdekken. Die onderdelen heb je namelijk in een ander aanbod wel apart vermeldt zien staan. Let daarom altijd goed op en kijk niet alleen naar het totaalbedrag maar ook wat er wel (en niet) inzit. Zo willen bedrijven nog wel eens ‘goedkoop lijken’ door een offerte uit te brengen exclusief BTW.

Tijd investeren in goed vergelijk
Als je dat pas in de gaten krijgt na je handtekening kunnen die onverwachte BTW-kosten een onverwachte domper op de totaalkosten zijn en was wellicht een concurrent beter geweest. Door het vergelijken van offertes zorg je er dus niet alleen voor dat je de beste prijs/ kwaliteits-verhouding krijgt, maar ook voor een 100% goed en compleet aanbod.

 

Bekijk de zonnepanelen offerte.


 

 

http://www.zonnepaneelprijzen.nl/kopen/