Vergaderen in het groene hart
Home / Gardening

Een veilige valondergrond voor speeltoestellen

Valbescherming is belangrijk bij hogere en lagere speeltoestellen

Heeft u een eigen speeltuin of een locatie waar meerdere speeltoestellen staan, hoge en/of lagere speeltoestellen? Dan is een veilige valondergrond onder de speeltoestellen een vereiste. Ook als speeltoestellen een lage valhoogte van minder dan één meter hebben, moet er valbescherming aanwezig zijn. Spelen is immers niet zonder gevaar. Vallen hoort er ’tot op zekere hoogte’ wel bij natuurlijk, maar vooral als het om hogere speeltoestellen betreft is een betrouwbare valondergrond onmisbaar. U bent als eigenaar van een indoor of outdoor speeltuin namelijk verplicht om te zorgen voor een veilige speelomgeving.

Normering voor valdempende bodemoppervlakten

Welk soort valondergrond u ook kiest voor uw speeltoestellen, het materiaal moet voldoen aan de zogenoemde NEN-EN 1177-normen. Deze specifieke normen zijn regels die zijn opgesteld om te garanderen dat er in speeltuinen veilig gespeeld, geklauterd en geravot kan worden. De NEN-normen betreffen valdempende bodemoppervlakken van speelplaatsen en geven aan wat de kritische valhoogte per speeltoestel is.

Diverse soorten materialen van valondergronden

Een valondergrond kan van uiteenlopende soorten materialen zijn vervaardigd. Per valhoogte – die begint vanaf 60 centimeter – is per materiaalsoort een minimale dikte vereist. Valbeschermingslagen zijn verkrijgbaar in bijvoorbeeld rubberen gietvloeren, kunstgras, EPDM tegels, zand, gras, Tigermulch, houtsnippers en boomschors. Er is dus veel keuze als het aankomt op het kiezen van een eigen materiaalsoort. Elk van deze soorten valondergrond heeft zijn eigen specifieke voordelen. Zo is gras een natuurlijke en goedkope ondergrond, maar zijn zand of zachte kunststof ondergronden veiliger wanneer ene kind een val maakt uit een wat hoger speeltoestel. Laat u daarom door een expert goed adviseren over welke ondergronden geschikt zijn in per toestel!