Vergaderen in het groene hart
Image default
Dienstverlening

Wat komt er allemaal kijken bij een woningontruiming?

Een woningontruiming kan een nogal ingewikkeld proces zijn, dat afhangt van de specifieke omstandigheden en de reden voor de ontruiming. Hier vind je een aantal algemene aspecten die betrokken kunnen zijn bij een woningontruiming en zo leer je er een beetje meer over. 

Kennisgeving

Als je begint bij de eerste stap in het ontruimingsproces, is het meestal het geven van een formele kennisgeving aan de huurder. Dit kan komen in de vorm van een schriftelijke kennisgeving, waarin de reden voor de ontruiming wordt uiteengezet en eventuele stappen die de huurder kan ondernemen om de situatie te corrigeren. Vaak kun je dus nog met elkaar in overleg gaan, mocht je nog vragen hebben of het niet helemaal eens is met de beslissing. Als de woning daadwerkelijk ontruimd moet worden, kan je hulp inschakelen van bijvoorbeeld woningontruiming Amsterdam. Handig als je er in de buurt woont. 

Juridisch bevel

Daarna komt er in veel gevallen een gerechtelijk bevel voor de verhuurder. Deze moet de verhuurder krijgen om de woning daadwerkelijk te kunnen ontruimen. Dit betekent dat het verzoek om ontruiming wordt voorgelegd aan de rechtbank en dat de rechter dan echt bepaalt of de ontruiming gerechtvaardigd is. Hieruit kun je opmaken dat er altijd een kans is dat het hele proces niet doorgaat. In paniek raken heeft dus geen zin, want er komt altijd een beslissing vanuit de rechter, mocht dit nodig zijn. Er zijn ook zeker gevallen waarin de twee partijen dit onderling oplossen. Het ligt er ook een beetje aan wat de regelgeving is per rechtsgebied. 

Termijnen

Wat aan de ene kant nog wel fijn is, is dat in sommige rechtsgebieden specifieke termijnen worden vastgesteld voor het ontruimingsproces. Dit kan onder andere betrekking hebben op de tijd die de huurder heeft om te reageren op de kennisgeving en de termijn voor het verkrijgen van een gerechtelijk bevel. Ook de uiteindelijke datum van ontruiming hoort hierbij en op deze manier kun jij je als verhuurder in ieder geval een beetje voorbereiden op wat komen gaat. Het is maar beter om ervan op de hoogte te zijn dan dat er op een dag van alles uit je woning wordt gehaald. In sommige gevallen kan een verhuurder de hulp van een professioneel ontruimingsbedrijf inschakelen om de woning leeg te maken.