Vergaderen in het groene hart
Image default
Bedrijven

Ontslagen op directe wijze

Ben jij laatst ontslagen zonder dat hier een proces bij kwam kijken of zonder dat jij een contract had dat je mocht uitwerken? Dan ben je op staande voet ontslagen. In zo’n geval is er geen sprake van een opzegtermijn maar ben jij op vrij directe basis jouw baan verloren. Dat kan erg vervelend zijn als jij vaste lasten hebt die jij moet dekken. Verder moet jij dan op korte termijn een nieuwe baan zien te vinden waarbij het niet gegarandeerd is dat zoiets op korte termijn lukt. Aangezien de gevolgen van plotseling ontslag bijzonder nadelig voor jou kunnen zijn mag een werkgever dit niet zomaar doen. Er zijn bepaalde regels waar iedere werkgever zich aan moet houden.

Regels en procedures

Voor de werkgever zijn er bepaalde regels en procedures die wettelijk zijn vastgelegd. Dit gebeurt met name ter bescherming van werknemers aangezien werkgevers vaak een superieure positie innemen. Zij mogen niet zomaar misbruik maken van deze superieure positie en indien zij dit wel doen gaat dit tegen de wet in. Als jij het idee hebt dat jij benadeeld bent dan kan je naar de rechter gaan en de situatie uitleggen. Mocht jij vervolgens de wet aan jouw kant hebben dan zal dit nadelige gevolgen hebben voor jouw werkgever.

Eerlijk ontslag

In de regels en procedures met betrekking tot arbeidsrecht zijn er echter wel regels en procedures opgenomen waarbij het rechtvaardig is om iemand te ontslaan. Een werkgever heeft het recht om een werknemer per direct te ontslaan indien er sprake is van een bijzondere situatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het stelen of frauderen van werknemers, in zo’n geval mag een werkgever iemand ontslaan. Als jij een werknemer bent die ontslagen is op basis van een vergrijpbaar feit dan zal jij bij de rechter waarschijnlijk weinig kans maken.

Onrechtvaardige manier van een baan verliezen

Het komt echter helaas ook vaak genoeg voor dat men een baan verliest op een manier die onrechtvaardig is. Zonder dat er sprake is geweest van een misdaad of iets wat echt niet door de beugel kan worden mensen wel eens ontslagen. Helemaal als dit gebeurt op een manier waarbij jij als werknemer dit niet van tevoren hoort is er sprake van een onrechtvaardige situatie waarin jij als werknemer benadeeld wordt.

Advocaat

Als jij recent jouw baan hebt verloren en je bent van mening dat dit op een manier is gegaan die niet kan dan helpt het absoluut om naar de rechter te gaan. Op deze manier maak jij kans om geld vergoed te krijgen en verder jouw gelijk te halen. Gedurende dit proces zal de rechter kijken naar het arbeidsrecht en op basis daarvan beoordelen of de werkgever jou had mogen ontslaan en of dit per direct had gemogen. Tijdens de procedure kan het helpen om een advocaat te hebben. Een advocaat zal namelijk aan de hand van zijn of haar algemene kennis van de wet ervoor zorgen dat jouw kant van het verhaal goed vertegenwoordigd wordt. Op deze manier wordt het perspectief dat jij als werknemer hebt goed uitgedrukt naar een rechter.

Bron: Omnius.nl