Vergaderen in het groene hart
Image default
Kinderen

Ideeën voor creatief spelen om schermtijd te vermijden

Ideeën voor creatief spelen om schermtijd te vermijden

Na hun drukke dagen op school te hebben doorgebracht, verdienen je kinderen wat vrije tijd. Het betekent echter niet dat je ze urenlang voor de tv laat zitten. De meeste kinderen spelen ook liever games op smartphones. Schermtijd wordt echter niet aanbevolen voor kinderen van alle leeftijden. Er zijn gelukkig veel andere leuke activiteiten om ze bezig te houden. Je kunt bijvoorbeeld een kinder fiets kopen en samen met ze gaan fietsen. Verder kun je ze ook stimuleren om buiten te spelen, in het park of in de tuin. Als het koud is kun je thuis hersenstimulerende activiteiten doen. Speel bijvoorbeeld bordspellen of ga knutselen. Hier is een lijst met verschillende creatieve activiteiten voor kinderen om de schermtijd te vervangen.

Tekenen en schilderen

De meeste kinderen houden van tekenen en schilderen. Je kunt kleurpotloden, krijt of andere soorten verf aan ze geven om dit te doen. De tekenbenodigdheden zijn betaalbaar, zodat je niet veel geld in je portemonnee hoeft uit te geven. Leg een stuk papier klaar en laat je kinderen een afbeelding tekenen op basis van hun verbeelding. Vervolgens kun je hen vragen de afbeelding in te kleuren. Teken- en schilderactiviteiten kunnen de creativiteit van kinderen stimuleren. Ze kunnen leren hoe ze moeten schilderen en de juiste kleur te kiezen. Je kunt deze schilderactiviteit ook gebruiken om ze te leren over het mengen van kleuren. Je kinderen zullen enthousiast zijn om deze activiteit te doen. Zo kunnen ze hun gadgets een tijdje vergeten.

Knutselen

Een andere manier om de creativiteit van de kinderen te vergroten, is door ze te vragen te knutselen. Je kunt talloze tutorials vinden op YouTube en andere platforms. Selecteer gewoon eenvoudige knutselideeën waarvoor niet veel gereedschappen en materialen nodig zijn. Je kunt bijvoorbeeld samen met je kinderen mooie knutselwerkjes maken. Maak bijvoorbeeld een schattig sieraad of sleutelhanger voor je herschel kinderrugzak. Je kunt je kinderen ook kennis laten maken met de manier om ongebruikte spullen die ze thuis hebben gevonden, te recyclen. Ze kunnen bijvoorbeeld papieren ambachten transformeren in een schattig masker in de vorm van een dier. Het maken van origami papier is ook een leuke manier om je tijd door te brengen. Ze kunnen stap voor stap de instructies volgen bij het maken van origami. Deze activiteit biedt voordelen voor jonge kinderen, zoals het ontwikkelen van fijne motoriek en geduld. Je kunt een eenvoudig origami-ontwerp kiezen, zodat je kinderen er geen moeite mee zullen hebben om het te maken.

Wetenschapsexperimenten doen

Misschien zijn je kinderen geïnteresseerd in het leren van wetenschappen. Je kunt hun nieuwsgierigheid dan stimuleren door thuis verschillende wetenschappelijke experimenten te doen. Je kunt ze helpen bij het uitvoeren van deze projecten door verschillende materialen te gebruiken die je thuis kunt vinden. Je moet echter wel hun veiligheid verzekeren wanneer ze het wetenschappelijke experiment uitvoeren. Zorg ervoor dat de materialen die ze gebruiken veilig zijn. Je kunt online zoeken naar wetenschappelijke experimenten voor kleuters en basisschoolleerlingen. Je kunt ze bijvoorbeeld helpen bij het uitvoeren van een aantal projecten, zoals chromatografie, het lopend water experiment, magnet experiment of schimmel experiment.