Vergaderen in het groene hart
Image default
Horeca

Espressomachine horeca: het kloppende hart in jouw horecazaak

Koffie is het levenselixer voor veel mensen. Met een lekker kopje koffie begin je je dag goed of sluit je het juist lekker af na het diner. Daarom is het belangrijk om het perfecte kopje te serveren. Maar wat heb je daar voor nodig? Een espressomachine horeca! Het levert niet alleen kwaliteit, maar ziet er ook vaak enorm mooi uit. Een echte blikvanger in je horecazaak.

Wat is een espressomachine horeca precies?

Over het algemeen heb je in de horeca twee soorten koffiezetapparaten: de horeca of espressomachine. Het grootste verschil zit eigenlijk in de geproduceerde koffie. Het eerste apparaat is ontworpen om grote hoeveelheden koffie te brouwen. Het tweede wordt juist gebruikt om een sterk geconcentreerde koffie te produceren. Waar een horeca koffiemachine grof gemalen bonen gebruikt, is dat bij een espressomachine horeca juist fijn gemalen. Hierbij wordt ook heet water onder druk gebruikt (dit ontbreekt bij de eerste soort). 

Een derde eigenschap is dat een espressomachine meer geconcentreerde en complexe soorten koffie met weinig bezinksel brouwt. Tot slot heeft deze soort een hogere druk die kan oplopen tot 15 bar. Bij een horeca machine gaat dit maximaal tot 9 bar. Hierdoor krijg je bij een espressomachine meer smaakbeleving.

Hoe onderhoud je je espressomachine horeca?

Stel je voor dat je nu de trotse eigenaar bent van de beste espressomachine horeca! Dan is het ook goed om te weten hoe je het moet onderhouden. Zo kun je namelijk zo lang mogelijk genieten van dit apparaat. Een belangrijk onderdeel in het onderhoud is de ontkalking. Het is belangrijk om je machine regelmatig te ontkalken, zodat de kwaliteit van de smaak behouden blijft. Hoe vaak moet je dit dan doen? Dit hangt sterk af van de hardheid van het water, de materialen van de verwarmingstechniek en de frequentie van het gebruik van de stoomfunctie. Over het algemeen kun je het best je apparaat eens per maand ontkalken. Gebruik je zacht water? Dan kan dit zelfs per kwartaal. 

Ook is het belangrijk om je apparaat dagelijks te reinigen met water. Dit gaat heel gemakkelijk! Je hoeft het apparaat alleen maar te spoelen. Hiermee onderhoud je het circuit en warm je het apparaat ook op. Bij sommige espressomachines horeca gebeurt dit al automatisch. Daarnaast is het ook van belang om andere onderdelen schoon te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de gemalen koffie- of capsulemachines of het waterreservoir. Wederom gaat dit eenvoudig: het zijn verwijderbare onderdelen. Dit doe je eenmaal per week met heet water. Vergeet hierbij trouwens niet het stoompijpje (indien aanwezig). Ook deze spoel je dagelijks door met water een een speciaal spoelmiddel. 

Bovendien wordt het ook aangeraden om het horeca koffiemachine maandelijks te ontvetten met een reinigingsmiddel. Er kan door de koffie namelijk olie ontstaan wat zich ophoopt in de machine. Dit kan de pompen aantasten en uiteindelijk ook de smaak. En dat wil je niet! 

Nu heb je ben je meer op de hoogte van de espressomachine horeca en het onderhoud. Zo kan je zo lang mogelijk genieten van deze blikvanger!