Vergaderen in het groene hart
Image default
Aanbiedingen

Wat kan een schildkliertest opsporen?

Wat kan een schildkliertest opsporen?

Wanneer de meeste mensen over de schildklier horen, associëren ze die met het onvermogen om gewicht te verliezen of aan te komen, maar hij is verantwoordelijk voor veel meer dan dat.

In feite kunnen hormonen die door de schildklier worden gemaakt, invloed hebben op hoe snel je hart klopt, hoe diep je ademt, je lichaamstemperatuur, de menstruatiecyclus van vrouwen en het cholesterolgehalte.

Helaas krijgt meer dan 12 procent van de mensen in hun leven te maken met een schildklierprobleem, waarbij vrouwen er meer kans op hebben dan mannen.

 

Dit is wat je moet weten over de schildklier en wat een test kan aantonen

Wat is de schildklier?

De schildklier bevindt zich aan de onderkant van de voorkant van de hals en is een vlindervormige klier van twee centimeter lang. Bij mannen zit de klier onder de adamsappel, vlak bij de luchtpijp.

De schildklier, die deel uitmaakt van het endocriene systeem, is verantwoordelijk voor de stofwisseling.

Als er geen problemen zijn met de schildklier en hij een normale grootte heeft, is hij niet voelbaar; als hij echter niet goed werkt, kan hij vergroot raken of kunnen er klontjes extra weefsel groeien.

 

Wat zijn schildklierfunctietesten?

Als je arts vermoedt dat je problemen heeft met je schildklier, kan hij of zij een schildklierfunctietest aanbevelen.

Deze eenvoudige bloedtesten worden gebruikt om te bepalen hoe goed je schildklier werkt op basis van je hormoonspiegels.

Hoe worden schildkliertesten gedaan?

Om de hormoonspiegels van je schildklier goed te kunnen testen, wordt er door je arts of in een laboratorium bloed afgenomen.

Voorafgaand aan de bloedafname wordt je gevraagd in een stoel te gaan zitten, je mouwen op te stropen en je te ontspannen terwijl een verpleegster of technicus je arm voorbereidt op de afname.

Een rubberen band wordt strak om je bovenarm gebonden om de aderen te laten opzwellen. Dit maakt het gemakkelijker om een ader te vinden zodat de naald kan worden ingebracht.

Het afnemen van bloed is meestal pijnloos, hoewel het mogelijk is een scherpe prik te voelen wanneer de naald wordt ingebracht. Dit is meestal een zeer snelle sensatie.

Als het bloed volledig is afgenomen, wordt de naald verwijderd en wordt er een klein verband over de wond gelegd.

Voordat het onderzoek wordt uitgevoerd, moet je je arts vertellen of je medicijnen gebruikt of zwanger bent. Dit kan de resultaten van de test beïnvloeden.

 

Is vasten vereist voor een schildkliertest?

De meeste zorgverleners zullen je aanraden niet te vasten voor je schildkliertest.

Onderzoek toont aan dat vasten, vooral vroeg in de ochtend, de TSH-niveaus kan beïnvloeden. Een nuchtere test resulteert meestal in hogere TSH niveaus dan een test in de middag.

Omdat vasten hogere TSH-waarden veroorzaakt, kan het moeilijk zijn om hypothyreoïdie goed te diagnosticeren.

 

Wat betekenen de resultaten van mijn schildkliertest?

De twee meest voorkomende soorten schildkliertesten zijn de T4 en TSH test. Meestal worden deze twee testen samen besteld.

De T4 test – beter bekend als de thyroxine test – wordt gebruikt om te bepalen of uw schildklier overactief is. Als dit het geval is, wordt de diagnose hyperthyreoïdie gesteld.

 

Als je je gezondheid wil blijven pijlen kun je bijvoorbeeld ook een zelftest ijzertekort doen. Ijzertekort kan diverse klachten geven.