Vergaderen in het groene hart
Image default
Aanbiedingen

Waar moet ik op letten voordat ik een kattenluik koop?

Waar moet ik op letten voordat ik een kattenluik koop?

Buitenkatten gaan graag op onderzoek uit. Maar je kunt er niet altijd bij zijn als ze naar binnen willen voor TLC. Een goede optie is het installeren van een kattenluik. Dan kan uw kat niet alleen komen en gaan wanneer hij wil, maar hoeft u hem ook niet in de gaten te houden. Er zijn een paar dingen waar u rekening mee moet houden voordat u er meteen in kunt springen, want deze verschillen van huis tot huis.

  • Aantal katten – Beveiligde kattenluiken, zoals die met een microchip, beperken vaak het aantal katten dat ze kunnen laten komen en gaan. Hoewel de meeste goed zijn voor maximaal 50, wat meer dan genoeg is voor normale huizen, wil je niet gepakt worden met te weinig.
  • Timers – Is Kitty bang in het donker, of misschien houdt u ze liever binnen als de nacht valt in geval van vuurwerk of andere problemen? Het instellen van een timer zorgt ervoor dat als ze eenmaal binnen zijn, ze niet meer naar buiten kunnen, wat hun chip ook zegt. Dit kan gemakkelijker zijn dan een handmatige vergrendeling
  • Betrouwbaarheid – Denk na over de waarschijnlijkheid dat uw kat zal meewerken met de methode die u kiest. Als u voor een magnetische halsband kiest, moet u ervoor zorgen dat ze het sleutelgedeelte van het systeem niet uit hun halsband gebruiken. Katten die vaak zonder halsband thuiskomen, zijn misschien beter af met een chip, en katten die ’s morgens vroeg komen en gaan en u wakker maken, zijn misschien beter af met een beperkte optie.

Hoe installeer ik een kattenluik?

De meeste worden geleverd met een uitsnijdingshandleiding waarmee u de algemene vorm en grootte van het luik op het deurtje kunt bepalen voordat u het uitsnijdt. Vervolgens moet u een decoupeerzaag gebruiken om de ruimte uit te zagen. Meestal is het dan gewoon een kwestie van het frame op de deur schroeven en ervoor zorgen dat er geen kieren zijn rond de randen.

Natuurlijk klinkt dit ofwel ontmoedigend voor u of een makkie. In het eerste geval moet u altijd een vakman inschakelen, anders kan het een dure fout worden. Glas en baksteen kunnen ingewikkelder zijn – lees hieronder wat aanwijzingen.

Waar kan ik een kattenluik plaatsen?

De meeste worden gemonteerd op deuren van verschillende dikte, of het nu een voor- of achterdeur is. Deze kunnen van hout, metaal of PVC zijn, en er zijn tunnels verkrijgbaar als u een iets dikkere deur heeft dan normaal.

In een deur

Als hij in een deur zit, moet hij aan de andere kant van de deurkruk worden geplaatst, zodat inbrekers hem niet kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot uw sloten. Er zijn echter ook opties die geschikt zijn voor muren en ramen, maar die vergen veel meer werk en je hebt minder keuze.

Voor een raam

Voor een raam heeft u een speciale klep nodig die in glas kan worden ingebouwd en die meestal dunner is dan deurkleppen. Ze moeten vaak tegelijk met een nieuwe ruit in de deur of het raam worden aangebracht, omdat het moeilijk is om in een bestaand stuk te snijden, wat duur kan zijn en beperkingen oplegt aan het moment waarop u er een kunt krijgen. Het is het beste idee als uw kat momenteel een raam gebruikt als toegang en u hem niet in verwarring wilt brengen.

Voor muren

Voor muren moet u een kattenluik kopen met een compatibele voering of een tunnel. Dit is in feite een dikkere, substantiëlere omgeving voor het beste luik voor jouw huisdier dat in baksteen zit. U moet een bouwer raadplegen om er zeker van te zijn dat het luik op een geschikte plaats komt, en u moet begrijpen dat het een vrij grote verandering van uw huis is. De meeste mensen plaatsen deze in garages, of in het bakstenen gedeelte van serres.

Kunnen kattenluiken mijn kat verwonden?

Dat is zeer onwaarschijnlijk. Het eigenlijke luik is zeer licht van gewicht, dus zelfs als ze er wat traag doorheen komen, zal het hun rug of staart niet beschadigen. Er zijn zachte deuropties verkrijgbaar, die acrobatische katten of katten die in volle vaart door het luik komen, kunnen helpen, maar die zijn vaak niet nodig. Zorg er altijd voor dat uw kattenluik groot genoeg is voor uw kat, zodat ze zich er niet doorheen hoeven te wringen.

Werken afsluitbare kattenluiken altijd?

U wilt niet dat Socks op bepaalde momenten van de dag naar buiten gaat, dus sluit u het kattenluik. Een uur later staart hij naar u door het keukenraam naar buiten. Vastberaden katten kunnen een manier vinden om het deurtje te openen als het op slot zit. Een hele harde duw of een handig pootje onder het luikje kan de truc doen, dus ze zijn niet altijd waterdicht, maar het hangt natuurlijk af van de persoonlijkheid van uw kat.

Als u zich hier echt zorgen over maakt, kunt u iets meer uitgeven aan een echt stevig, afsluitbaar deurtje. Of kies voor een deur met fysieke sluitclips of een sluitpaneel. Het enige probleem is dat ze dan meestal op twee manieren geopend of gesloten kunnen worden.

Koop een hondenluik voor uw hond!