Home / Gardening

De Cohiba Esplendidos voor in de humidor

Welke Cohiba in uw humidor?

Onze humidor begint weer leeg te raken. Gelukkig kregen we vandaag een uitnodiging voor de ‘Intertabac’ beurs in Dortmund in september van het jaar 2016. Daar hopen we weer veel nieuwe introducties van sigarenover de gehele wereld te mogen proeven om vervolgens bij onze favoriete sigarenwinkel te kunnen kopen. Maar om terug te komen op de essentie van dit artikel: we hebben een vervolg gegeven aan het stellen van drie vragen aan de door ons aangesproken sigarenrokers op allerlei evenementen.

 

De vragen die we stelden waren:

  • Welke is uw favoriete Cohiba sigaar?
  • Waarom is dit uw favoriete Cohiba sigaar?
  • Met welke vrouw of man zou u deze Cohiba sigaar vergelijken?

 

De Cohiba Robustos sigaar was de volgende sigaar welke we bespreken met de liefhebbers hiervan. De Cohiba Robustos is een sigaar van 124 mm lang met een ringmaat van 50. Deze Cubaanse sigaar kost in de Benelux maximaal 18,40 Euro op dit moment. Het is een lichtgenerfde sigaar met als kleur ‘Colorado claro’. De sigaar voelt stevig en soepel tegelijk aan en ruikt lichtjes naar veestal. De sigaar wordt als zacht in de mond ervaren. De smaken die we proeven zijn cederhout, room en boter. De sigaar is niet complex, maar eerder rechtlijnig. Toch is deze lekker en aangenaam. Vanaf de 2e fase neemt de sigaar in sterkte toe. Het is een overheerlijke aperitiefsigaar met een pittig einde. De sigaar krijgt van ons drie tot vier sigaren. De heer Nestor is degene welke we zien genieten van deze sigaar. We stellen hem de drie vragen. De Cohiba Robustos blijkt ook zijn favoriete sigaar te zijn. Hij noemt dit zijn favoriete sigaar vanwege het feit dat dit 1 van zijn eerste sigaren ooit was. En de beste man vergelijkt Jennifer Lopez het met deze sigaar. Wij vragen ons ondertussen af of dit komt door het pittige einde? De heer Jean is de volgende welke wij vragen naar zijn favoriete sigaar. Als president van een sigarenclub geeft hij aan het meeste te genieten van de Cohiba Robustos. Dit is zijn favoriete sigaar vanwege het evenwicht dat deze sigaar biedt. Tevens vindt hij het aangenaam dat de rooktijd niet overdreven lang is naar zijn mening. Hij vergelijkt zijn favoriete sigaar met Sophie Marceau (van rondeur et classe). Meneer Hugo welke met inmiddels met ons in gesprek is geraakt blijkt ook een fervent voorstander te zijn van de Cohiba Robustos. We weten dat de man veel ervaring heeft met het proeven van sigaren voor een panel van een bekend sigarenblad. De reden dat juist deze sigaar zijn favoriet is komt vanwege het feit dat het een all-round sigaar is met goede smaak en een leuk formaat. Hij maakt een mooie vergelijking om op de derde vraag antwoord te geven met ‘Catharina Zeta Jones’.

 

De vierde sigaar welke we bespraken was de Cohiba Esplendidos. Deze sigaar van het formaat ‘Churchill’ is maar liefst 178 mm lang en heeft een ring gauge van 47. In de Benelux betalen sigarenrokers maxixmaal 31 Euro voor deze sigaar in de sigarenwinkel. De Churchill (Julieta N° 2) sigaar ziet er met zijn claro Colorado dekblad bijzonder mooi uit. Het dekblad is licht generfd. A crudo, ofwel voordat de sigaar wordt aangestoken, is ze bescheiden. De trek is goed en vanaf het begin ervaren wij veel aroma’s. Aroma’s als wild, hout, room, amandelen, vochtige aarde, humus, koffie… Dit is een sigaar welke geen moment zal vervelen, al kent de sigaar weinig evolutie tijdens het roken ervan. Echter indien de sigaar goed is, is dit natuurlijk ook minder belangrijk. We geven de sigaar maar liefst 4 sterren. Meneer Maarten komen we tegen op een liefdadigheidsfeest georganiseerd binnen de sigarenwereld. Onder het genot van een heerlijk glas whisky van het Belgische Gouden Carolus stellen wij hem de drie vragen. Hij noemt de Cohiba Esplendidos sigaar als zijn favoriete sigaar. Hij neemt altijd deze sigaar, want zijn motto is : “Never change a winning team.” De sigaar is mooi, vol en heeft een prachtige ventilatie. Tot slot vergelijkt hij de sigaar met Dalida. Op dit evenement zagen we iemand anders ook deze fantastisch uitziende sigaar roken. Met zijn lengte maakt hij natuurlijk nogal indruk. Voor meneer Jan is deze sigaar niet voor niets zijn favoriete sigaar. In zijn humidor is dit de meest aanwezige sigaar. Hij noemt de sigaar het vlaggenschip van Cohiba met zijn zachtheid, kracht en elegantie. Hij vergelijkt de sigaar met Doutzen Kroes.

De vijfde en laatste sigaar in deze serie over Cohiba sigaren en zijn rokers bespreken we de Cohiba Siglo V. De sigaar is iets korter dan de voorganger. De lengte van deze sigaar is 170 mm en de ringmaat is 43. De prijs in de Benelux is maximaal 24 Euro. Deze lonsdale uit de Siglo-serie is mooi afgewerkt en ruikt a crudo naar cappuccino en chocolade. Noisette en koffie ontwaren we bij de eerste trekken. Het rooktempo is laag bij deze Cohiba en we krijgen traag, subtiele aroma’s binnen van eikenhout, aarde en vooral tannines van zwarte thee. Ook hier een origineel smakenpallet dat wel iets bitterder wordt naar het einde toe. De verbranding en constructie zijn in orde. De evolutie is niet spectaculair maar deze sigaar houdt stand en biedt enkele boeiende momenten. De sigaar krijgt van ons drie tot vier sterren. De heer Michael rookt deze sigaar het allerliefst. De reden die hij hiervoor geeft is dat de sigaar qua smaak en constructie zeer goed zijn verwachtingen evenaart. De sigaar kent een zeer goede opbouw en valt nooit te nimmer tegen. Meneer vergelijkt de sigaar met Charlize Theron.

In het volgende artikel gaan we verder met de Cohiba Behike 54. Dit zal tevens meteen het laatste artikel zijn welke we schrijven ten ere van het 50-arige betaan van Cohiba. Voor nu gaan we naar de sigarenwinkel om de Cohiba Esplendidos met zijn vier sterren te kopen. Na het schrijven van een artikel over smaakbeleving kunnen we natuurlijk zelf niet achterblijven. De humidor is aardig leeg aan het geraken en deze sigaar mag in geen enkele, luxe humidor ontbreken.