Home / Gardening

Adorini kopen

Gepraat over Adorini

Adorini wordt voor ons gebouwd met het beste hout. Hout is goud. Onze ambachtslieden zijn de vakmannen en specialisten op het gebied van luchtvochtigheid en hout. Deze houtbewerkers eten, drinken en slapen hout. Ze zijn gepassioneerd bezig met het bouwen van de humidor en hopen steeds dat elke volgende humidor de mooiste en beste humidor te koop is. Zelf roken ze ook sigaren, ook hierbij geldt dat ze eten, drinken en slapen met sigaren. Dat is belangrijk, gezien het goed bewaren en laten rijpen van sigaren in de juiste humidor het verschil maakt tussen het roken van een sigaar en het roken van een gerijpte sigaar. Dit geldt dus niet enkel voor goede bewaarwijnen uit een klimaatkast voor wijnen. De thuishaven van deze ambachtslieden zijn vaak schuren en loodsen achter hun huizen. Ze werken graag met hun handen, wij verzorgen hun werk en zij leveren een humidor van de beste kwaliteit af. Een humidor gemaakt met passie.

Houten humidormaker, meubelmaker, timmerman en kunstenaar zijn onze vakmannen allemaal. Onlangs interviewden wij Francois, een van onze vaste krachten voor de humidors op maat. Zittend aan een stijlvolle, lange houten tael in zijn werkplaats benadrukte de vakman dat ambachtelijke technieken onmisbaar zijn voor iedere rechtgeaarde houtbewerker. “Hhaaks scaven, aftekenen, inzagen, uithakken, zwaluwstaartverbindingen maken; ze vormen de basis voor timmermannen en meubelmakers, dus ook voor humidorbouwers en meubelmakers zoals ik”. Om zijn woorden kracht bij te zetten pakt hij een van zijn unieke projecten: een kleine reishumidor. “Voel maar eens hoe de deksel open gaat van deze humidor.” zegt hij kloppend op de zware deksel van de kleine humidor. Hij heeft voor de humidor de allerbeste scharnieren uitgekozen, geld speelde hierbij geel rol. Enkel passie voor sigaren en humidors. “Een goede humidor is zeer lastig te maken, door krommingen in het hout en waterpashoeken zijn het lastige verbindingen; het vergt driedimensionaal denken. Zet ergens een zaagsnede verkeerd en je kunt opnieuw beginnen. Pas als je deze verbindingstechniek perfect onder de knie hebt, snap je een beetje hoe een houten humidor in elkaar zit” verteld de kennis spuiende ambachtsman vol vuur.

Eigenschappen goede humidor:

Voor het maken van een humidor zijn een aantal eigenschappen nodig verhullen wij hier. Hieronder een opsomming, welke wij altijd aan onze klanten uiteen zetten zodat zij begrijpen welk prijskaartje aan het bouwen van een humidor op maat gebonden is:

Degelijk ontwerp met afmetingen

Actieve luchtbevochtiger welke zorgt voor de juiste luchtcirculatie met eventueel accessoires welke de functionering hiervan ondersteunen

Goede hygrometer

Stevige constructie met ontwerp voor luchtcirculatie binnenin en bestand tegen jarenlange hoge luchtvochtigheid

Echt, goed gedroogd Spaans cederhout ‘Cedrala Odorata’ welke de juiste aroma’s bevatten en luchtvochtigheid mee kan reguleren

Deftige scharnieren van goed materiaal

Hout is emotie: het leeft, het praat en het heeft geduld. Een gesprek met de noeste vakman is als een warme douche. Francois is een vriendelijke spraakwaterval die al veel humidors op maat in zijn werkplaats en op locatie heeft gemaakt. Het is een enthousiaste man die het leuk vindt om zijn vakkenis te delen, een stevige hand geeft en ingeouden straalt als hij het over hout heeft. “Hout is goud. Hout is emotie; het leeft, het praat, het heeft geduld. Vooral houten humidors doen iets met mij.” Hij leerde het vak via zijn opa en vader, een echte timmermansfamilie. “Schitterend vond ik het. Voortborduren op het eeuwenoude ambacht. Tradities. Handwerk. Werken met hout.” herinnert hij zich. Het werken met hout heeft hij meegenomen op zijn wereldreis. “Ik heb het jarenlang met veel plezier gedaan in binnen- en buitenland. Toch begon het enkele jaren geleden te kriebelen. Ik merkt dat mijn expertise verlogen dreigde te gaan en vervangen werd door goedkope, imitatie humidors met veel gebreken uit Azië. Hierdoor verdwijnt de eeuwenoude kennis. Doodzonde. Waarom? Simpel: als iets uitsterft, komt het nooit meer terug. Een vakman die met hout werkt maakt onderdeel uit van een natuurlijk ecosysteem: van bomen worden meubels, kabinetten, humidors en noem maar op gemaakt. Deze worden op hun beurt weer gebruikt om sigaren, als natuurlijke producten, goed te bewaren. Mijn vak zorgt er voor dat het contact met de natuurlijke omgeving niet verdwijnt.

Francois steekt graag zijn handen uit de mouwen. In de werkplaats ruikt het naar een aangename mix van gezaagd hout en lak. Overal staan projecten, of voorraden van verschillende houtsoorten. Heel veel hout. Balken, planken, latjes, spaanders, zaagsel. En uiteraard de benodigde gereedschappen om het materiaal mee te bewerken. Temidden van deze houtsee voelt Francois zich als een vis in het water. “Ik ben dankzij mijn familie besmet geraakt met het houtvirus en vrees dat ik dit niet meer zal kwijtraken. Hout is in alle vormen en maten te kneden. Mist je geduld hebt. Een humidor bouwen is als een schaakspel: je moet altijd tien stappen vooruit denken. Doe je dit niet, dan trek je vroeg of laat aan het kortste eind. Werken met hout is bijna therapeutisch: je komt op adem. Kunstof doet me niets. Ik vind het vooral kunstig verzonnen, maar word er in tegenstelling tot hout niet warm of koud van. “Hout is duurzamer dan kunstof”. Het gaat langer mee dan kunststof en is gemakkelijker te repareren. Francois ziet de toekomst van de handgemaakte humidor op maat zonning en rooskleurig. “Steeds meer mensen vinden het leuk om een product aan te schaffen voor het leven en van hoge kwaliteit. In hectische tijden grijpt iedereen steeds weer terug naar het ambachtelijke verleden”.

Francois steekt tijdens ons interview meerdere sigaren aan. Hij geeft aan dat hij kan putten uit een sigarenverzameling aangelegd door zijn opa. De sigaren hebben dan ook decennia lang de tijd gehad om te rijpen en te pairen met andere sigaren in combinatie met Spaans cederhout. Het leven in hectische tijden kan mooi zijn indien men de investering doet in luxe momenten waarbij men kan genieten van ambachtelijk handwerk zoals een humidor. Wij raden alle sigarenliefhebbers dan ook aan om te kiezen voor een duurzaam product gemaakt in Europa. Het zal iedereen op lange termijn goed doen, inclusief de kostbare sigaren welke nu de gelegenheid krijgen goed te rijpen.

Graag tot ziens bij http://www.humidorkoning.nl/adorini-humidor